IMG-20210601-WA0001

Sabine de Vroome, leerkracht

‘Ik heb met alle kinderen een klik. Ik vind dit echt het mooiste beroep van de wereld.’

‘Het Mozaïek in Tull en ’t Waal is de kleinste locatie van Fluenta. Een echte dorpsschool met maar twee klassen. Groep 1 t/m 4 (onderbouw) en groep 5 t/m 8 (bovenbouw). Het is een tijd spannend geweest of we wel voldoende nieuwe leerlingen hadden om de locatie open te houden. Gelukkig zitten er nu bijna 30 kinderen op de school en daarmee redden we het. De omgeving hier is prachtig. In 10 minuten loop ik met de klas naar de Lek. Dan geef ik een les over ganzen, of we doen een onderzoek naar slootjes met schepnetten en emmers. Mijn klas weet wat een specht is.’

Ik maak de wereld voor kinderen groter

‘Het onderwijs zit bij mijn familie in het bloed. Mijn vader is altijd sportdocent geweest, mijn zus is leerkracht en neven en nichten zitten in het onderwijs. Toch dacht ik in het begin ik weet nog niet zeker of ik dat ook wil. Maar na mijn eerste stagedag wist ik het meteen. Dit wil ik, dit voelt goed! Vanaf mijn zeventiende gaf ik les in schoonspringen. Ik kreeg er veel energie van om kinderen dingen te leren, ze te motiveren net een stapje verder te gaan. Die parallel is er ook met het lesgeven op school. Ik vind het mooi om de wereld voor kinderen groter te maken. Iedereen kan het vak van leerkracht leren, maar de bevlogenheid heb je, of niet. Ik heb met alle kinderen een klik. Ik vind dit echt het mooiste beroep van de wereld.’

Leerlingen ook als mens iets meegeven

‘Ik geef les aan groep 5 t/m 8. Vier jaar lang hebben ze mij als leerkracht. Ik vind dat een toegevoegde waarde. Je volgt kinderen vier jaar lang, je ziet ze ontwikkelen. Door deze combinatieklas heb ik het mooie van meerdere werelden. Het vraagt van mij wel om vernieuwing. Op maandag hebben ze gym. Dan bedenk ik in het weekend wat we gaan doen. Ik zoek op internet en kom altijd met een les die ze in die vier jaar nog niet eerder hebben gehad. Dat vraagt tijd, maar het houdt mij ook fris. Ik vind het ook belangrijk om leerlingen als mens iets mee te geven. Uiteraard geef ik vakken als taal en rekenen, maar ik geef ze ook bijvoorbeeld liefde voor boeken of de natuur mee. De leerlingen zijn mij na vier jaar nog niet zat, dat vind ik het grootste compliment’

Vernieuwing

Ik vind het belangrijk om jezelf te blijven ontwikkelen en te kijken hoe het beter kan. Soms door een net iets andere didactiek of een nieuwe lesmethode. Vanuit Fluenta krijg ik daar veel ruimte voor. Zo mocht ik via Edukans mee naar Ghana. Bij welke stichting krijg je die kans? Ik ben door die reis echt een betere leerkracht geworden. Wij zijn een vernieuwende school, dat komt ook voort uit een vernieuwende stichting. Fluenta legt de lat hoog, dat vind ik positief, ik doe dat zelf ook. Eerst voelde ik me leerkracht van school, maar nu voel ik me leerkracht van Fluenta.